Nabídka vín

Jakostní odrůdová vína

Nabízíme široký sortiment základní řady vín určených pro přímou konzumaci. Vína jsou vyráběna technologií, která zaručuje zachování primárních aromat ve vínech.

 

Jakostní víno s přívlastkem

U vybraných odrůd nabízíme také vína přívlastková.

  • kabinetní víno - z vinných hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 19 stupňů
  • pozdní sběr - z vinných hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 21 stupňů
  • výběr z hroznů - z vinných hroznů, které dosáhly cukernatosti nejméně 24 stupňů
  • výběr z bobulí - z vybraných bobulí, které dosáhly cukernatosti nejméně 27 stupňů 

Bílé víno


0,75 l

Veltlínské zelené

Původ: Geneticky se velmi podobá odrůdám Tramín a Červenošpičák. Pravděpodobně pochází z Rakouska, kde je i nejvíce rozšířeno.

Víno je jemné vůně podobné lipovému květu, chut' slabě hořkomandlová, příjemné kyseliny, harmonické, světle žluté barvy se zelenými reflexy. V dobrých ročnících je extraktivní a vhodné k archivování.

Je oblíbeno k dennímu stolování, Je vhodné ke grilovaným masům, k hovězímu a k neutrálním omáčkám všech druhů a sýrům. Vhodné podávat také k drůbežím steakům a rybám. Teplota 9-11 °C.

 


0,75 l

Chardonnay

Typ: polosladké

Původ: Odrůda pravděpodobně vznikla volným křížením Rulandského s odrůdou Heunisch. Plné harmonické víno s vůní broskví a medu, má vyšší intenzitu aromatických látek. Má příjemnou svěží chut', která je jemně kořenitá. Víno je vhodné pro dlouhodobé uchovávání a jako jedno z mála bílých odrůdových vín je vhodné pro technologii "barrique".

 


0,75 l

Ryzlink rýnský

Původ není dosud vyjasněný, předpokládá se, že odrůda vznikla v okolí horního toku Rýna volým křížením odrůdy Heunisch se semenáčem Tramínu. Víno dosahuje vynikající jakosti pokud jsou hrozny sklizeny koncem října až začátkem listopadu, protože se aromatické látky vyvíjí především při střídání nízkých nočních teplot se slunečnými dny.

Doporučujeme podávat k pečené kachně, telecímu a vepřovému masu, k nejrůzněji upraveným rybám, zeleninovým salátům. Teplota 14 °C.

 


0,75 l

Sauvignon

Typ: polosuché

Původ není přesně určen, pravděpodobně pochází z Francie. Podle nejnovějších výzkumů tato odrůda vznikla samovolným opylením odrůdy Chenin blanc pylem odrůdy Tramín červený.

Víno patří mezi nejjakostnější vína v severních vinohradnických oblastech. V dobrých ročnících je plné s typickými broskvově muškátovými aromatickými látkami. V horších ročnících jsou vína méně plná s převahou kyselin a jejich aróma je kopřivové.

Doporučujeme podávat k drůbeži, rybám a dezertům. Teplota 12 °C.

 


0,75 l

Müller Thurgau

Původ: Odrůda byla vyšlechtěna v roce 1882 Prof. Hermannem Müllerem, který pocházel ze švýcarského kantonu Thurgau a šlechtění prováděl v Geisenheimu.

Víno je pro nižší kyseliny harmonické až měkčí, středně plné s příjemnými aromatickými látkami.

Doporučujeme k paštikám, bílému masu a sýrům. Teplota 11-12 °C.

 


0,75 l

Rulandské šedé

Původ: je pupenovou mutací Rulandského modrého. Označení Rulandské v češtině je nevhodné, protože tato odrůda se u nás pěstovala již dávno před narozením pana Rulanda. Vhodnější je název Pinot gris.

Vína mají někdy chlebnaté tóny připomínající tokajské výběry. Z tohoto důvodu se v Alsasku (zatím - podle mezinárodních úmluv) může používat pro název odrůdy synonymum Tokayer.

Hodí se servírovat k zeleninovým pokrmům, sladkovodním rybám a lehce upraveným masům, aby vynikla chut' vína. Teplota 12-14 °C.

 


0,75 l

Tramín červený

Původ není zcela jasný, může pocházet z jižních Tyrol. Odrůda je dokumentována v městečku

Tramín již v 15. století, i když na počátku 20. století ji tam pěstoval pouze jeden vinař.

Je geneticky nejstarší u nás pěstovanou odrůdou révy.

Víno je plné a kořenité. Vůně dobře vyzrálých hroznů připomíná růži. Pro kvalitní víno jsou nezbytné dobře vyzrálé hrozny, které ale i pak mohou mít nižší obsah kyselin.

Je vhodné především k dezertům, ovocným předkrmům, kořeněným mexickým nebo asijským jídlům, nebo výrazným sýrům. Teplota 13-14 °C.

 
Červené víno


0,75 l

Frankovka

Typ: suché

Původ je nejednoznačný, snad pochází z Dolního Rakouska nebo Chorvatska. Jedním z jejich předků byla odrůda Heunisch.

Víno je tvrdší, s čerstvou kyselinou, nižší barevnou intenzitou a vyššími tříslovinami. Vhodná k archivaci.

 


0,75 l

Zweigeltrebe

Původ: Svatovavřinecké x Frankovka. Vyšlechtil ji ředitel vinařské školy v Klosterneuburgu Dr. Fritz Zweigelt v roce 1922.

Víno ovocného charakteru, při odbourání jablečné kyseliny velmi pitelné a v poslední době jeho popularita stoupá.

Doporučujeme ke svíčkové a pečené krůtě. Teplota 15 - 16 °C.

 


0,75 l

Cabernet Moravia

Původ: Cabernet Franc x Zweigeltrebe. Odrůda byla vyšlechtěna šlechtitelem Lubomírem Glosem v Moravské Nové Vsi.

Víno je harmonické, příjemné chuti, tmavé barvy s jemným kabernetovým aromatem.

 


0,75 l

Modrý Portugal

Typ: suché

Příjemné lehce pitelné víno s vyváženou chutí kyselinkou a tříslem. Víno má jemné ovocité aroma a příjemnou dochut'.

 
Růžové víno


0,75 l

Frankovka Rosé

Příjemné a lehce osvěžující víno s aroma malin. Víno je příjemné méně extraktivní, ale o to více ovocité.

Doporučená konzumní teplota je 10- 12 °C